KAT-lyhytterapia

KAT-Lyhytterapia – tukea ja oivalluksia arkeen
Lyhytterapia on tehokas, joustava ja ihmisläheinen tapa kohdata elämän haasteita. Se on käytännönläheinen terapian muoto, joka tarjoaa tukea niin hetkellisiin kuormittaviin tilanteisiin kuin pidempiaikaiseen jaksamiseen. Lyhytterapiassa keskitytään yhdessä sinulle merkityksellisiin aiheisiin ja etsitään konkreettisia keinoja hyvinvointisi tueksi.
Marjaanan psykofyysisen fysioterapian vahva osaaminen mahdollistaa psykofyysisten menetelmien ja kehollisuuden integroimisen vahvasti mukaan osaksi lyhytterapeuttista työskentelyä.
Psykofyysinen näkökulma lyhytterapiassa tuo mukaan toiminnallisuutta ja käytännönläheisyyttä sekä tukee kehon ja mielen yhteyden vahvistumista. Usein mielen haasteet ilmenevät myös kehossa: jatkuvana jännittyneisyytenä, univaikeuksina, uupumuksena tai somaattisina oireina. Psykofyysisen näkökulman mukana pitäminen auttaa käsittelemme ongelmia sekä ajattelun ja tunteiden tason että kokemuksellisen työskentelyn kautta.
Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa, eikä lyhytterapeutin nimike ole suojattu. Marjaana on fysioterapeuttina laillistettu terveydenhuollon ammattilainen ja noudattaa vahvasti työssään eettisiä ohjeita ja toimii vastuullisesti tietosuoja-asioissa.
Mitä lyhytterapia on?
Lyhytterapia on lyhytaikainen ja tavoitteellinen prosessi, joka ei vaadi lähetettä tai diagnoosia. Sen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä omista ajatuksista, tunteista ja toimintamalleista sekä löytää voimavaroja, jotka auttavat arjen haasteissa. Terapia perustuu turvalliseen ja avoimeen vuorovaikutukseen, jossa painotetaan yksilöllistä tukea arjen tilanteisiin.
Lyhytterapia voi tukea sinua esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
Stressin, palautumisen ja uupumuksen haasteet
Ahdistuneisuus ja pitkittynyt kehollinen ylivireystila
Masentuneisuus, jaksamattomuus ja alivireys
Keskittymisen vaikeudet tai toiminnanohjauksen haasteet
Kuormittavan elämänvaiheen tai –tilanteen äärellä
Elämänmuutoksiin, kuten työelämän tai ihmissuhteiden haasteisiin
Itsetuntemuksen ja tunnetaitojen vahvistamiseen
Yleisempään hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantamiseen
Kenelle lyhytterapia sopii?
Haluat apua ajoissa tai päästä liikkeelle jostain
Tunnistat tiettyjä teemoja, haasteita tai asioita, joita haluat käsitellä
Olet kiinnostunut tutustumaan itseesi, omaan mieleesi ja kehoosi
Koet etäyhteydellä työskentelyn itsellesi sopivana
Mitä KAT-lyhytterapia tarkoittaa?
Kognitiivis-analyyttinen eli KAT-lyhytterapia rakentuu asiakkaan kanssa yhdessä hahmotetun yksilöllisen relationaalisen tapausjäsennyksen kautta. KAT yhdistää kognitiivisten terapioiden ja psykodynaamisen lähestymistavan vahvuuksia sekä huomio psykofyysisiä menetelmiä.
Tapausjäsennyksen kautta pyritään huomiomaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan yksilöllisesti haastava tilanne tai psyykkinen oireilu sekä jäsentämään sen taustalla olevia ongelmallisia suhtautumisen ja toiminnan tapoja. Lisääntynyt itseymmärrys tukee joustavampien toiminnan ja suhteessa olemisen tapojen tunnistamista, löytämistä ja käytännön arkeen tuomista.
KAT-lyhytterapian avulla voimme yhdessä:
Selkeyttää elämän vaikeita kysymyksiä ja niiden taustalla olevia tekijöitä.
Luoda konkreettisia työkaluja arjen hyvinvoinnin tueksi.
Tunnistaa ja purkaa haitallisia ajattelu- ja toimintamalleja.
Rakentaa uusia, joustavampia tapoja kohdata elämän haasteita.
Työskentelyn pohjalla on asiakkaan tilanteen kartoituksen, terapeuttisen vuorovaikutuksen hyödyntämisen ja aktiivinen työskentelyn kohti muutosta. KAT:ssa voimme hyödyntää visuaalista tapausjäsennystä "mäppäystä", joka auttaa sekä työskennellessä hahmottamaan selkeästi muutoksen tavoitteet ja keinot niitä kohti.
KAT-lyhytterapeuttina työskentelen käytännönläheisesti, kokonaisvaltaisesti ja psykofyysinen viitekehys huomioiden. Autan ymmärtämään ja muuttamaan ajattelu- ja toimintamalleja, jotka voivat ylläpitää elämän haasteita.
Miten lyhytterapia etenee?
Lyhytterapiaprosessi koostuu käynneistä tarpeidesi mukaan. Jo 3-5 käynnillä pääsemme etenemään kohti tavoitteitasi ja tätä pidemmät jaksot syventävät teemojen käsittelyä.
Terapian alussa käydään läpi taustasi ja toiveesi työskentelylle sekä asetetaan selkeät tavoitteet, jotka ohjaavat työskentelyä. Käynneillä hyödynnetään muun muassa tunnetyöskentelyä, psykofyysisiä menetelmiä, vuorovaikutuksen teemoja ja itsemyötätuntoa tukevia harjoitteita. Työskentelyssä on vahvasti läsnä omien ajatus- ja toimintamallien tarkastelu, kuitenkin niin että kurkistetaan "pintaa syvemmälle" kokemusmaailmaasi. Tarkoitus on herätellä sinulle käytännöllisiä työkaluja, joita voit hyödyntää välittömästi arjessasi.
Kognitiivis-analyyttinen lyhytterapia (KAT) on jäsennelty ja tavoitteellinen prosessi, joka auttaa ymmärtämään ajattelu- ja toimintamalleja sekä tukee uusien toimintatapojen omaksumista. Terapian eteneminen voidaan jakaa pääpiirteittäin viiteen vaiheeseen, jotka on kuvattu alla. Kokonaisuus ja eteneminen rakentuvat kuitenkin aina yksilöllisesti.
1. Alkukartoitus
Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan nykyistä elämäntilannettasi sekä niiden tekijöiden vaikutusta, jotka liittyvät haasteisiisi. Keskustelun avulla hahmotamme keskeisiä ajattelun, tunteiden ja käyttäytymisen malleja, jotka ovat saattaneet muodostua elämänkokemusten myötä. Lisäksi psykofyysisestä näkökulmasta otamme mukaan tarkasteluun kehon tuntemuksien ja hermoston reagoinnin havainnoinnin.
2. Mallien tunnistaminen ja kokemuksellinen työskentely
Tässä vaiheessa tarkastelemme ajattelun, tunteiden ja toiminnan toistuvia malleja sekä niiden vaikutusta haasteisiisi. KAT-terapiassa voimme hyödyntää "mäppäystä" jäsentämisessä ja kokonaisuutesi kartan luomisessa. Tämän mäpin avulla voimme aina palata ydinasioiden äärelle ja tunnistaa yksilöllisiä, toistuvia toiminta- ja reaktiomalleja. Kokemuksellisen työskentelyn avulla voimme yhdistää kehon ja mielen välistä yhteyttä sekä tukea vireystilan säätelyn osana lyhytterapiaa ja arjen tilanteita.
3. Tavoitteellinen muutosprosessi
Kolmannessa vaiheessa keskitymme uusien toimintatapojen rakentamiseen. Työskentelyssä yhdistyvät kehotietoisuus, tunnetyöskentely ja toiminnanohjaus. Tämä auttaa sinua kehittämään konkreettisia keinoja, joilla voit kohdata arjen haasteita joustavammin ja rakentavammin. Prosessi perustuu ymmärrykseen siitä, kuinka vanhat selviytymiskeinot ovat syntyneet ja miten niitä voi tietoisesti suunnata vastaamaan paremmin nykyhetken tarpeita.
4. Käytännön soveltaminen arjessa
Tässä vaiheessa terapiassa saadut oivallukset ja työkalut viedään osaksi päivittäistä elämääsi. Harjoittelemme niiden soveltamista erilaisissa tilanteissa ja tarkastelemme, miten uudet toimintamallit vaikuttavat hyvinvointiisi. Tavoitteena on, että muutos ei jää hetkelliseksi vaan juurtuu osaksi arkisia käytäntöjä.
5. Päätösvaihe
Terapian loppuvaiheessa pysähdymme arvioimaan prosessia ja tarkastelemaan muutosta. Keskustelemme siitä, mitkä oivallukset ovat olleet merkityksellisimpiä ja miten voit jatkossa ylläpitää oppimiasi taitoja. Päätösvaiheessa vahvistetaan kykyäsi toimia itsenäisesti ja tukea omaa hyvinvointiasi pitkäjänteisesti.
Kognitiivis-analyyttinen lyhytterapia tarjoaa jäsennellyn ja yksilöllisesti räätälöidyn tavan käsitellä haasteita, luoda uusia toimintamalleja ja vahvistaa hyvinvointia niin ajatusten kuin kehonkin tasolla.
Miksi valita lyhytterapia?
Lyhytterapia tarjoaa mahdollisuuden saada nopeaa ja matalan kynnyksen apua. Se keskittyy nykyhetkeen, itseymmärryksen kautta kohti tulevaisuutta.
Lyhytterapia voi auttaa sinua:
Saamaan selkeyttä ja uusia näkökulmia tilanteeseesi
Löytämään keinoja tasapainottaa arkea ja hellittää kuormitusta
Vahvistamaan itsetuntemusta ja tunnetaitoja
Parantamaan vuorovaikutustaitojasi ja ihmissuhteitasi
Edistää kehomieli-yhteyttä ja lisätä arjen kehotietoisuutta
Kehollinen näkökulma osana terapiaprosessia
Psykofyysisten menetelmien emme vain puhu muutoksesta – vaan myös tunnemme ja koemme sen kehossa. Keholliset harjoitteet voivat tukea mielen tasolla tehtävää työskentelyä ja auttaa palauttamaan yhteyden omaan itseesi.
"Muutos ei tapahdu vain ajatuksissa – se tuntuu myös kehossa."
Yksilöllistä ja joustavaa tukea
Lyhytterapia on joustavaa ja mukautettavissa elämäntilanteesi mukaan. Työskentely tapahtuu etäyhteydellä - voit valita missä ja milloin haluat työskennellä. Toteutus on luottamuksellista ja yhteistyötä kunnioittavaa.
Miten voit aloittaa?
Voit varata ajan ensikäynnille ja kokea, miltä se sinusta tuntuu. Tehdään sen jälkeen yhdessä suunnitelma lyhytterapian etenemiseksi. Voimme sopia tapaavamme alkuun tietyn käyntimäärän verran tai edetä kerta kerralta.
Ajanvarauksen löydät alla olevan "Ajanvaraus" painikkeen kautta.
Ennen varattua aikaa saat sähköpostiisi linkin, josta pääset osallistumaan etätapaamiseen. Autan mahdollisissa tietoteknisissä haasteissa ja varausvahvistuksen yhteydessä saat suoran puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteeni.
Käynneistä saat laskun sähköpostiin. Erillisiä laskutuslisiä ei peritä.
Yhteystiedot ja hinnaston löydät "Vastaanotto" sivulta.
Kysyttävää?
Laita viestiä ja etsitään yhdessä vastausta.